Programma

Hieronder het programma van de dag:

12:30 - 13:30Ontvangst

Ontvangst en lunch

13:30 - 13:35Opening

Opening & welkom

13:35 - 13:50Plenair

Presentatie Roel Post over VMI

VMI wordt vaak ten onrechte gezien als een management tool waarmee – door leveranciers verantwoordelijkheid te geven over voorraden – op een eenvoudige manier supply chain performance kan worden verbeterd. Uit onderzoek blijkt dat VMI beter gezien kan worden als een gereedschapskist.

VMI bestaat uit verschillende componenten (gereedschappen): het delen van informatie, het overdragen van beslissingen en het fysiek verplaatsen van voorraadlocaties. Elk van deze componenten kan op zijn eigen manier een bijdrage leveren aan het verbeteren van de supply chain performance. Zo kan informatie delen een leverancier helpen om eerder te anticiperen op de vraag, maar kan het overdragen van voorraadbeslissingen nog extra beperkingen voor deze leverancier wegnemen die optimale aanlevering verhinderen. De componenten kunnen los van elkaar een bijdrage leveren in de supply chain, maar werken ook complementair. Kortom, kies het juiste VMI-gereedschap voor het realiseren van een specifieke doelstelling.

In zijn presentatie zal Post verder ingaan op de mogelijkheden die VMI biedt om de prestaties van verschillende supply chains te verbeteren en inzichten delen die daarbij kunnen ondersteunen.

Roel Post - promovendus Rijksuniversiteit Groningen

Roel Post is als promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen betrokken bij het onderzoeksproject Sustainable Logistics in Fresh Food. Post doet onderzoek naar de mogelijkheden van vendor-managed inventory (VMI) om logistieke processen binnen supply chains te verbeteren.

 

 

13:50 - 14:05Plenair

Presentatie Frans Pannekoek over 'Bean to bar'

Tony’s Chocolonely is opgericht om een einde te maken aan slavernij en uitbuiting in de cacao-industrie. Geen doorsnee bedrijf, dus. Maar een chocoladebedrijf dat een sociaal probleem in de wereld wil oplossen. Sinds de oprichting door de makers van het tv-programma ‘Keuringsdienst van Waarde’ in 2005 strijdt Tony’s Chocolonely voor slaafvrije chocolade. Zij willen niet alleen hun eigen chocolade 100% slaafvrij maken, maar alle chocolade wereldwijd. Ze kopen de cacaobonen direct in bij partner coöperaties in Ghana en Ivoorkust en werken intensief met ze samen. Zo geven ze het voorbeeld, dat chocolade maken anders kan. En zo inspireren ze anderen om hen te volgen. En ook jij kunt meedoen. Hoe meer mensen kiezen voor slaafvrije chocolade en Tony’s verhaal delen, hoe eerder 100% slaafvrije chocolade normaal wordt.

Frans Pannekoek - Head of Operations

Frans is Head of Operations en verantwoordelijk voor Tony’s waardeketen ‘from bean to bar’. Deze start in West-Afrika met het verzamelen en de uitvoer van cacaobonen van coöperaties in Ghana en de Ivoorkust. Gevolgd door verwekingsactiviteiten in België; allereerst de verwerking van de bonen tot een cacaolikeur, cacaoboter en poeder en dan de vorming van de chocoladerepen. Na de productie, coördineert zijn team alle leveringen van kisten en pallets in diverse landen in West-Europa en de Verenigde Staten. Frans’ team koopt ook alle ingrediënten en verpakkingsmaterialen in en is verantwoordelijk voor de kwaliteitsgarantie.

 

14:05 - 15:00Panelgesprek

Panelgesprek onder leiding van de dagvoorzitter. Aan tafel zitten:

  • • Roel Post - Rijksuniversiteit Groningen
  • • Frans Pannekoek - Head of Operations Tony’s Chocolonely
  • • Fred van der Heide, VP Product Strategy, Descartes
  • • Jan-Peter Müller, Algemeen directeur, Müller Fresh Food Logistics

Vragen die aan bod komen zijn:

  • • VMI; in hoeverre worden voordelen gerealiseerd? Verschuiven de kosten van de derving nu naar de producent? Wat is het gemeenschappelijk belang?
  • • Transparantie; hoe belangrijk is transparantie? Wat eisen consumenten tegenwoordig? Hoe speel je hier op in? Monitoren voedselveiligheid. Voorbeeld ‘Bean to bar’.
  • • Verspilling; Kan VMI verspilling tegen gaan? Hoe gaat Tony’s verspilling tegen? Druk vanconsument en overheid om dit tegen te gaan. Regels en wetten; zinvol of belemmerend?
  • • ICT; welke rol speelt ICT binnen VMI? Waar kan ICT je helpen/ondersteunen verspilling tegen te gaan? Hoe brengt ICT transparantie? Hoe zit het met veiligheid en privacy?
  • • Distributeur; welke rol speelt de distributeur binnen VMI? Waar kan de distributeur je helpen/ondersteunen verspilling tegen te gaan? Hoe draagt de distributeur bij aan transparantie?
15:00 - 16:30Rondleiding

Rondleiding bij Müller Fresh Food Logistics, met de mogelijkheid om zelf een heftruck of vrachtwagen te besturen!

16:30 - 17:00Afsluiting

Afsluiting & Borrel

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.