Programma

Hieronder het programma van de dag:

12:30 - 13:30Ontvangst

Ontvangst en lunch

13:30 - 13:35Opening

Opening & welkom

13:35 - 13:50Plenair

Presentatie Roel Post (Rijksuniversiteit Groningen) over VMI

 

13:50 - 14:05Plenair

Presentatie Frans Pannekoek over 'Bean to bar'

Tony’s Chocolonely is opgericht om een einde te maken aan slavernij en uitbuiting in de cacao-industrie. Geen doorsnee bedrijf, dus. Maar een chocoladebedrijf dat een sociaal probleem in de wereld wil oplossen. Sinds de oprichting door de makers van het tv-programma ‘Keuringsdienst van Waarde’ in 2005 strijdt Tony’s Chocolonely voor slaafvrije chocolade. Zij willen niet alleen hun eigen chocolade 100% slaafvrij maken, maar alle chocolade wereldwijd. Ze kopen de cacaobonen direct in bij partner coöperaties in Ghana en Ivoorkust en werken intensief met ze samen. Zo geven ze het voorbeeld, dat chocolade maken anders kan. En zo inspireren ze anderen om hen te volgen. En ook jij kunt meedoen. Hoe meer mensen kiezen voor slaafvrije chocolade en Tony’s verhaal delen, hoe eerder 100% slaafvrije chocolade normaal wordt.

Frans Pannekoek - Head of Operations

Frans is Head of Operations and responsible for Tony’s value chain from bean to bar. This flow starts in West Africa with the collection and evacuation of cocoa beans from cooperatives in Ghana and Cote d’ Ivoire. Followed by processing activities in Belgium; first the processing of beans into cocoa liqor, cocoa butter and powder and then the moulding of the chocolate bars. After production his team coordinates all deliveries of cases and pallets in several countries in western Europa and the USA. Frans’ team also purchases all ingredients and packaging materials and is responsible for Quality Assurance.

Before Tony’s, Frans worked for two large multinationals: Ahold and Unilever, always in operations and supply chain jobs. He then switched and worked respectively at two other social enterprises. Marqt; a young fast-growing retailer selling real food and Madaga; the great little foods company that makes fresh, healthy and tasty food for babies and toddlers.

14:05 - 15:00Panelgesprek

Panelgesprek onder leiding van de dagvoorzitter. Aan tafel zitten:

  • - Roel Post
  • - Frans Pannekoek - Head of Operations Tony’s Chocolonely
  • - Descartes
  • - Müller

Vragen die aan bod komen zijn:

  • - VMI; in hoeverre worden voordelen gerealiseerd? Verschuiven de kosten van de derving nu naar de producent? Wat is het gemeenschappelijk belang?
  • - Transparantie; hoe belangrijk is transparantie? Wat eisen consumenten tegenwoordig? Hoe speel je hier op in? Monitoren voedselveiligheid. Voorbeeld ‘Bean to bar’.
  • - Verspilling; Kan VMI verspilling tegen gaan? Hoe gaat Tony’s verspilling tegen? Druk vanconsument en overheid om dit tegen te gaan. Regels en wetten; zinvol of belemmerend?
  • - ICT; welke rol speelt ICT binnen VMI? Waar kan ICT je helpen/ondersteunen verspilling tegen te gaan? Hoe brengt ICT transparantie? Hoe zit het met veiligheid en privacy?
  • - Distributeur; welke rol speelt de distributeur binnen VMI? Waar kan de distributeur je helpen/ondersteunen verspilling tegen te gaan? Hoe draagt de distributeur bij aan transparantie?
15:00 - 16:30Rondleiding

Rondleiding bij Müller Fresh Food Logistics

16:30 - 17:00Afsluiting

Afsluiting & Borrel

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.